Heb je vragen over MyParcel? Bel ons dan gerust via 03 808 18 20.

Overig

Nieuwe duurzaamheidslabels voor pakjes naar Frankrijk en Italië

May 25, 2023
Afbeelding voor Nieuwe duurzaamheidslabels voor pakjes naar Frankrijk en Italië

Verzend je wel eens pakjes naar Frankrijk of Italië? Opgepast! Die landen eisen voortaan specifieke labels die de consument informeren over de recycleerbaarheid van verpakkingen. Wij lichten de wijzigingen voor je toe.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker binnen e-commerce. Ook de verpakkingen waarin je producten verzendt, zijn daarbij van belang. Frankrijk en Italië eisen dat die verpakkingen voortaan voorzien zijn van informatie over de duurzaamheid en recycleerbaarheid ervan. Hoe pak je dat aan?

Twee verplichte pictogrammen op pakjes naar Frankrijk 

Zoals je weet, kan je voor al je zendingen naar Frankrijk op bpost rekenen. We leveren je pakjes in Frankrijk binnen de 3 tot 4 werkdagen aan de deur (in samenwerking met Colissimo) of in een Afhaalpunt (in samenwerking met Mondial Relay). Hou er rekening mee dat je voortaan twee extra pictogrammen op je pakjes naar Frankrijk moet voorzien.

Het Triman-pictogram 
Dit recyclagesymbool moet de consument aanzetten om de verpakking te recycleren. Het pictogram werd een paar jaar geleden al ingevoerd, maar sinds 9 maart 2023 worden verpakkingen er effectief op gecontroleerd. Het pictogram is in andere Europese landen niet verplicht, maar wel toegestaan.

Een Info-tri-pictogram 
Het Triman-pictogram moet steeds samen met een Info-tri-pictogram vermeld worden. Dit pictogram geeft aan op welke manier de verpakking gerecycleerd moet worden.

Info-tri

Hoe ga je te werk? 

1. Laat het Triman- en het juiste Info-tri-pictogram op al je verpakkingen drukken, of gebruik etiketten.

2. Registreer je e-commercebedrijf bij een Frans recyclagesysteem, zoals Léko of Citeo.

3. Geef elk jaar aan hoeveel verpakkingsmateriaal je voor zendingen naar Frankrijk gebruikt hebt. Minder dan 10.000 verpakkingen? Dan betaal je de jaarlijkse bijdrage van 80 euro voor de recyclagekosten.

Meer informatie over verpakkingsrichtlijnen voor Frankrijk vind je in de gids ‘Regelgeving verpakkingen’ van Flanders Investment & Trade.

Een milieu-etiket op pakjes naar Italië 

Verzend je al eens pakjes naar Italië? Wij leveren ze binnen de 6 werkdagen. Ook voor deze pakjes moet je rekening houden met een verandering. Sinds januari 2023 is het verplicht een ‘milieu-etiket’ op je verpakkingen te plaatsen. Deze informatie dient om de consument te sensibiliseren en ervoor te zorgen dat verpakkingen correct verwerkt worden.


Wat moet je op zo’n milieu-etiket vermelden? 

1. Vermeld waaruit de verpakking bestaat en hoe ze verwerkt moet worden. Adviseer de ontvanger ook om de lokale regelgeving daarover te respecteren.

2. Geef elke verpakking een alfanumerieke identificatiecode volgens Europese Richtlijn 129/97/EC. Zo heeft golfkarton de code ‘PAP 20’ en het overige karton ‘PAP 21’.
 

Goed om weten! Er bestaat geen standaard milieu-etiket. Als webshop kan je kiezen hoe je bovenstaande informatie op de verpakking vermeldt. Voor meer informatie, handige tips en concrete voorbeelden kan je terecht op www.etichetta-conai.com/en.